top of page
Poster 8-9 juni 2024 JPG.jpg

Undervisning om Ngöndro - De förberedande övningarna

Ngöndro, som kan översättas till “förberedande övningar”, är en serie av övningar och meditationer som är utformade för att rena medvetandet och förbereda oss för instruktioner som syftar till att förstå verklighetens natur. Dessa övningar är en viktig del av Vajrayana och Dzogchen-traditionen inom tibetansk buddhism och är traditionellt det första steget på vägen i den tibetanska buddhismen.

Under helgen kommer vi gå igenom alla delar Ngöndro, som består av tillflykt, bodhicitta, mandala, vajrasattva och guru yoga. Vi kommer också att diskutera hur dessa övningar kan integreras i vårt dagliga liv och hur de kan hjälpa oss att utveckla en djupare förståelse.

När vi tar våra första steg på vägen är vi ännu inte kapabla att hjälpa andra. För att kunna hjälpa andra måste vi först fullända oss själva genom att rena vårt medvetande. Detta är syftet med det som kallas för de förberedande övningarna, som lägger grunden för alla andliga framsteg. Att utöva utan de förberedande övningarna är som att bygga ett palats på en frusen sjö. När isen smälter kommer allt att försvinna.

                                                                                                                                                                              -Dilgo Khyentse Rinpoche

Tid

Lördag och Söndag 8-9 juni 10:00-16.00 (uppehåll för lunch 12.30-14:00)

 

Plats

Centrala Örebro. Adress meddelas vid anmälan.

 

Avgift

Lördag 250 kr

Söndag 250 kr

Lördag och Söndag 400 kr

 

Avgiften swishas till 073-425 87 21.

 

Det ska inte vara ett hinder att delta om man inte har möjlighet att betala full avgift. Kontakta oss vid frågor om avgiften.

 

Anmälan och frågor

Anmälan sker till rigdzin.sverige@gmail.com eller Marcus Weman på 073-425 87 21.

Om Sonam Dorje (Marcus Weman)

Rigdzin Namkha Gyatso Rinpoche har utsett Rigdzin Sonam Dorje (Marcus Weman) till sin representant och lärare i Sverige. Sonam Dorje blev intresserad av den tibetanska buddhismen i 20-årsåldern och reste till Indien år 2000 för att leta efter en lärare. Där träffade han Namkha Rinpoche och blev hans elev. Sonam Dorje följde med Rinpoche till Nepal och tillbringade två år med honom där. Under denna tid fick Sonam Dorje undervisning och initiationer samt gjorde ngöndro enligt Dudjum Tersar traditionen (500 000 ackumulationer).  2002 följde han med Rinpoche till Schweiz där Rinpoche bott sedan dess. Under tiden som Rinpoches elev har Sonam Dorje fått  instruktioner och initiationer som sträcker sig från de förberedande övningarna (ngöndro) upp till Dzogchen enligt traditionerna Dudjum Tersar och Longchen Nyingitk. Mellan 2015 -2019 genomförde Sonam Dorje ett femårsprogram med 100 retreatdagar per år i Rigdzin Communitys retreatcenter Namkha Dzong i södra Spanien. Under detta program utövades stegvis ngöndro, kyerim, dzogrim, trekchö och tögal. Sonam Dorje  har undervisat i Sverige sedan 2005 och 2018 blev han formellt utsedd till lamarepresentant. 

bottom of page